
GMP

IFS

GMP

IFS
HACCP
استاندارد HACCP
سلامت مواد غذایی شرط لازم سلامت جامعه است. در روزهایی که در جهان مواد غذایی آماده هر روز بیشتر از پیش مصرف می شود وجود سیستمی که سلامت مواد غذایی حفظ کند بیشتر از پیش احساس می شود.
HACCP چیست و به چه معنی است؟
HACCP یک استاندارد بین المللی برای شناسایی و کنترل ریسک هایی است که سلامت مواد غذایی را به خطر می اندازد و اطمینان از کنترل شرایطی است که باعث می شود مواد غذایی سالم تولید شود.
سرواژه HACCP از حروف اول ( Hazard Analysis Critical Control Point ) به معنی تجزیه تحلیل خطر و کنترل نقطه بحرانی گرفته شده و یکی از مشهورترین استاندارد مدیریت سلامت مواد غذایی در جهان می باشد استاندارد HACCP اولین بار برای کنترل ریسک های اسلامت و ایمنی مواد غذایی به منظور تامین غذای سالم برای فضانوردان در پروژه اعزام بشر به فضا ایجاد و به کار گرفته شد.
تاریخچه HACCP به دهه ۱۹۶۰ میلادی بازمیگردد، زمانی که NASA (سازمان هوا و فضا آمریکا) به دنبال راهی برای تضمین سلامت مواد غذایی فضانوردان در ماموریتهای فضایی بود. در این راستا، این سازمان به همراه USDA (وزارت کشاورزی آمریکا) و FDA (اداره غذا و داروی آمریکا) به توسعه روش HACCP پرداختند.
در سال ۱۹۹۳، کمیته کدگذاری غذایی جهانی (Codex Alimentarius Commission) تابعیت از سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، دستورالعملهایی برای HACCP منتشر کرد. هدف این دستورالعملها، ارایه یک روش جامع و یکسان برای HACCP بود که به تمامی کشورها اعمال شود.
از آن زمان به بعد، HACCP به عنوان یک روش مدیریت خطرات در صنعت غذایی شناخته شده است و بسیاری از کشورها و شرکتهای غذایی از آن به عنوان یکی از مهمترین استانداردهای ایمنی غذایی استفاده میکنند.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) یک سیستم مدیریت ایمنی غذایی است که برای جلوگیری از خطرات غذایی در فرآیندهای تولید، پخت و پز و توزیع غذا به کار میرود. برای پیادهسازی این سیستم، باید الزامات زیر را رعایت کرد:
۱. تشخیص تمام خطرات مربوط به مواد غذایی، فرآیندهای تولید و توزیع و همچنین محیط کار
۲. تعیین نقاط بحرانی کنترلی در فرآیندهای تولید و توزیع که میتواند خطرات مربوط به غذا را کنترل کند
۳. تعیین کردن سطوح مجاز برای هر خطر، بر اساس معیارهای بهداشتی و ایمنی غذایی
۴. تعیین روشهای کنترل خطرات و مراقبت از محصولات غذایی، از جمله روشهای بهبود کیفیت و ایمنی غذایی
۵. اعمال نظارت و کنترل بر فرآیندهای تولید و توزیع، برای اطمینان از پایبندی به روشهای کنترل خطرات مربوط به غذا
۶. ثبت و گزارشدهی اطلاعات مربوط به کنترل خطرات غذایی و نظارت بر فرآیندهای تولید و توزیع
به طور کلی، هدف از HACCP، جلوگیری از ایجاد خطرات مربوط به غذا در فرآیندهای تولید، پخت و پز و توزیع غذا است. بنابراین، پیادهسازی این سیستم میتواند به بهبود کیفیت و ایمنی محصولات غذایی کمک کند و در نتیجه به بهبود سلامتی و رفاه جامعه کمک کند.
گرفتن گواهینامه HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) برای سازمانهایی که در صنعت غذایی فعالیت میکنند، مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
1. بهبود ایمنی غذایی: اجرا و گرفتن گواهینامه HACCP برای سازمانها بهبود سیستم مدیریتی آنها در خصوص ایمنی غذایی را بهبود میبخشد. این مسئله میتواند به تولید محصولات غذایی با کیفیتتر و ایمنتر و در نتیجه افزایش رضایتمندی مشتریان منجر شود.
2. مطابقت با مقررات و استانداردهای ملی و بینالمللی: در بسیاری از کشورها،داشت گواهینامه HACCP برای سازمانهایی که فعالیتهای خود را در صنعت غذایی دارند، الزامی است. در نتیجه، گرفتن گواهینامه HACCP میتواند به سازمانها کمک کند تا با مقررات و استانداردهای ملی و بینالمللی مطابقت کنند.
3. بهبود ارتباط با مشتریان: شرکتهایی که گواهینامه HACCP دارند، میتوانند به مشتریان خود نشان دهند که به ایمنی و کیفیت مواد غذاییشان اهمیت میدهند. این میتواند باعث افزایش رضایت مشتریان و بهبود روابط تجاری شود.
4. رقابتپذیری بالاتر: گرفتن گواهینامه HACCP باعث بهبود رقابتپذیری سازمانها در بازار میشود. این گواهینامه به سازمانها کمک میکند تا از رقبای خود متمایز شوند و به مشتریان نشان دهند که توانایی برآورده کردن نیازهایشان را دارند.
5. کاهش هزینهها: پیادهسازی HACCP به سازمانها کمک میکند تا عملکرد خود را بهبود بخشند و هزینههای خود را کاهش دهند. این میتواند باعث افزایش سودآوری سازمانها شود.
به طور کلی، گرفتن گواهینامه HACCP به سازمانهایی که در صنعت غذایی فعالیت میکنند، کمک میکند تا سیستم مدیریتیشان را بهبود بخشید، مطابقت با مقررات و استانداردهای ملی و بینالمللی داشته باشند، رضایت مشتریان خود را بهبود بخشند، رقابتپذیریشان را افزایش دهند، هزینههای خود را کاهش دهند و بهبود ایمنی و کیفیت محصولات غذاییشان را تضمین کنند.
HACCP در 7 گام اقدامات اساسی که تولید کننده مواد غذائی برای تولید محصول سالم و ایمن را باید بردارد را شرح می دهد.
آیین کار HACCP قابلیت پیاده سازی در تمام بخش های صنایع غذائی مانند آشپزخانه ها، کترینگ ها ، شرکت های تولید مواد غذائی ، شرکت های تولید کننده مواد اولیه صنایع غذائی ، فست فودها، رستوران ها ، و …. را دارد.
با توجه به ساده بودن پیاده کردن استاندارد HACCP شرکت های کوچک و رستوران ها ، فست فودها و کافی شاپ ها ، فروشگاه های مواد غذائی نیز اقدام به گرفتن گواهینامه HACCP می کنند. اخیرا وزارت بهداشت اجرای HACCP را در آشپزخانه های تمام بیمارستان ها الزام کرده است.
اساس HACCP بر شناسایی و کنترل ریسک هایی می باشد که باعث آلودگی مواد غذائی و خطرناک بودن مصرف آن می شود.
از مزایای گرفتن گواهینامه HACCP می توان به :
- ایجاد اطمینان در مصرف کننده مواد غذائی در مورد سلامت محصول مورد استفاده با دیدن گواهینامه HACCP
- شناسایی ریسکها و خطرات برای مواد غذایی در تمام مراحل تولید با اجرای HACCP.
- HACCP باعث توسعه مشارکت افراد خبره برای تولید مواد غذایی سالم می شود.
- کنترل سیستماتیک خطرات برای ایمنی و سلامت مواد غذائی با اجرا و گرفتن گواهینامه HACCP.
- HACCP باعث ایجاد محیط خوب برای تولید و رعایت GMP و GHP می شود.
- رعایت موارد بهداشتی در تولید با اجرای HACCP.
- کم بودن هزینه اجرا و گرفتن گواهینامه HACCP .
- نظارت و کنترل مستمر بر کیفیت محصول با اجرای HACCP.
- HACCP جزئی از استاندارد ISO22000 می باشد.
برای گرفتن گواهینامه HACCP در سراسر جهان با ما و یا نماینده های ما تماس بگیرید.